Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaşanan olay, sinema filmlerine senaryo olacak nitelikte. Hayatının 43 yılını patronu olarak bildiği iş insanının malikanesinde temizlik yaparak geçiren 75 yaşındaki Kalbiye Sağlam, açtığı babalık davasını kazanarak 1 milyar liralık dev servetin yasal varisi oldu.
Türkiye’nin günlerdir konuştuğu olay, Turgutlu 2. Aile Mahkemesi’nin verdiği tarihi kararla resmiyet kazandı. Yıllarca zengin bir ailenin yanında hizmetçilik yapan Kalbiye Sağlam, aslında o ailenin öz kızı olduğunu DNA raporuyla kanıtladı.
1950’lerden Kalan Büyük Sır
Filmleri aratmayan hikâyenin kökleri 1950’li yıllara dayanıyor. O dönem 16 yaşında olan iş insanı Niyazi Üzmez ile 21 yaşındaki Ümit Etyüzen’in birlikteliğinden dünyaya gelen Kalbiye, skandalın örtbas edilmesi amacıyla fabrikanın bekçisi Enver Zorlukaya ile evlendirilen annesinden henüz bebekken koparıldı.
İddialara göre bebekken dere kenarına terk edilmek istenen Kalbiye, son anda bekçi ailesi tarafından büyütüldü. Kaderin garip bir cilvesi olarak küçük yaşlardan itibaren tıpkı annesi gibi aynı ailenin yanında hizmetçi olarak çalışmaya başladı. 14 yaşında evlendirilip Manisa’ya giden, 28 yaşında eşini kaybedince iki çocuğuyla ortada kalan Kalbiye, yabancı değil “uzaktan akraba” bildiği Niyazi Üzmez’in yanına dönerek yıllarca onun Turgutlu’daki evinde ve Çeşme’deki yazlığında çalışmaya devam etti.
Yıllarca Konuşulan Benzerlik Yemek Masasında İtiraf Edildi
Çevredeki insanların kendisi ile iş insanı Niyazi Üzmez arasındaki çarpıcı fiziksel benzerliği sık sık dile getirmesine rağmen saklanan büyük sır, 2022 yılında bir yemek masasında çözüldü. Üzmez, yıllardır yanında çalıştırdığı Kalbiye’ye biyolojik babası olduğunu itiraf etti.
Bu sarsıcı itirafın ardından hukuk mücadelesi başlatan Sağlam’ın davası sürerken, 88 yaşında hayatını kaybeden Niyazi Üzmez’in morgdaki cenazesinden ve 1996’da vefat eden anne Ümit Etyüzen’in açılan mezarından örnekler alındı. İzmir Adli Tıp Kurumu’nun yaptığı incelemede, Niyazi Üzmez’in %99,9 oranında biyolojik baba olduğu kesinleşti.
1 Milyar Liralık Servetin Yasal Varisçisi Oldu
Mahkemenin kararıyla Üzmez soyadını alan Kalbiye Sağlam; aralarında iki tuğla fabrikası ve otuz farklı gayrimenkulün bulunduğu yaklaşık 1 milyar liralık dev servetin dördüncü yasal varisi olarak kayıtlara geçti. Yıllarca başkalarının evinde temizlik yaparak hayatta kalmaya çalışan yaşlı kadının hukuk zaferi, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

